Csak jómunkás embert ne kelljen hívni, inkább megcsinálom magam...

Saját kezemmel

Saját kezemmel

Mosogatógép beszerelés, konyha átalakítás

2016. január 17. - soma zoli

Andi nagyon szeretett volna mosogatógépet, ezért úgy döntöttünk, hogy a meglévő konyhaszekrénybe fogjuk befaragni, a költségek alacsonyan tartása miatt. Mivel őt jobban érdekelte a dolog, ezért ráhagytam a típus kiválasztást, amiben a barátnői ajánlás többet nyomott latba mint az univerzális beszerelhetőség. Végül is csak magamat okolhatom, amiért nem folytam bele a kiválasztásba, így nekem csak a szívás maradt.

sam_4295.JPG

Választása egy IKEA márkanév alatt forgalmazott gépre esett, aminek a beszerelési útmutatója természetesen IKEÁ-s szekrény meglétét feltételezte. Nekünk a képen látható helyre kellett a mosogató gépet berakni. Mivel a hely jóval szélesebb volt mint amire szükségünk volt, így a fennmaradó részre szelektív kukatárolót képzeltünk el.

sam_4296.JPG

Először lekaptuk a mosogatót és a munkalapot, hogy el tudjam kezdeni lebontani a szekrényt. (A mosogatógép helyének másik alternatívája a képen épp nyitva lévő rész lett volna a tűzhely mellett, de mivel pont a hagyományos mosogató elé nyílt volna ki az ajtaja így ezt elvetettük. Illetve ide sem fért volna be pontosan, csak kétoldalt kevesebb hely maradt volna amit nem tudtunk volna másra használni)

sam_4303.JPG

A szekrény alatt végigfutó takaró deszkát nem lehetett kiszedni, csak akkor ha még tovább bontom az L alakban futó konyhaszekrényt, hogy az egészet ki lehessen mozdítani a helyéről és hátulról hozzáférni, így egyszerűen elvágtam a kérdéses elemet, az alsó polcot pedig kiszakítottam amit belülről szintén csak tovább bontással hozzáférhető csavarok fogtak (a kilógó csavarok végét is a fűrészlappal vágtam le síkba)

sam_4306.JPG

A csövek kivezetéséhez a lent látható csodaszerszámmal vágtam lyukakat

sam_4307.JPG

Azonban a mosogatógép túl mély volt, így a csövek kényelmes, feszülésmentes elvezetéséhez szükség volt helyre, hogy minél közelebb tudjanak futni a falhoz.

sam_4309.JPG

Végül kiszélesítettem a lyukakat, hogy a vízcsövek jól elférjenek.

sam_4310.JPG

A gép helyrepróbálása után derült ki, hogy hátul csak az egyik vizes csőnek van kialakítva hely a gép síkján belül, a másik mögötte tud csak futni, ezért nem is tudjuk betolni teljesen a falig.

sam_4311.JPG

A két oldalára ezért a munkalap pereméig kilógó oldalfal készült, így nem kellett a gépet teljesen beerőltetni a falig a mögötte futó cső megtörését kockáztatva, kényelmesen maradt neki hely. Mellette jobbra már látszik az a hely ami megmaradt és aminek a szélessége olyan volt hogy a meglévő ajtók és fiókok közül semmit nem tudunk odarakni.

sam_4339.JPG

A legnagyobb szívás a takaró ajtó felrakásával volt. Ez nem csak rá volt csavarozva a gép ajtajára, hanem a szekrényhez két oldalt egy forgó rögzítéssel volt felfogatva, és nyitáskor előre-hátra mozog egy sínen a gép ajtajától függetlenül (gondolom az eredeti IKEÁ-s szekrénybe építve beleütközött volna az ajtó a lábazatba, ezért kell kinyitáskor elcsúsznia). Mivel a felfogatás furatait egy sablonon lehetett bejelölni, amit az IKEÁ-s szekrény egy adott pontjához kellett rögzíteni, de az adott pont nekünk hiányzott, így maradt a szemre odapróbálgatós módszer. Sikerült elsőre jó helyre rakni, így nem kellett szétfurkálni a szekrény oldalát.

sam_4336.JPG

Alulra még vágtam egy lapot és két sarok vassal rögzítettem a szekrényhez. A rögzítés csak kívülre kerülhetett, de nem látszik és így legalább Tóbiás nem tud a mosogatógép alá semmilyen játékot begurítani.

sam_4333.JPG

sam_4338.JPG

sam_4331.JPG

A végére már csak a ki és befolyó csövek bekötése maradt. Mindenhova került teflon tömítőszalag, hogy sehol ne csöpögjön a víz.

sam_4313.JPG

A konyha másik falán volt egy ilyen kisebb szekrény munkalappal a tetején (amikor megvettük a lakást, akkor a láb volt kint és a szekrény bent a falnál, de mivel ott épp a tetőtér miatt kisebb volt a fejrész ezért ezt akkor átcseréltem, kívülre került a szekrény, belülre a láb). A munkalap szélére majd még kell valami hasonló mintájú élfóliát szerezni....

sam_4314.JPG

Mivel a szétszedett szekrényrészből megmaradt két ajtónk, így a kieső tárolóhelyünket itt tudtuk pótolni. Először is készíteni kellett egy dobozt, amire az ajtókat fel lehet csavarozni. A doboz elkészítéséhez és a mosogatógép melletti két oldalfal kialakításához kellett pár farost lemez lap. Ezeket pontosan lemértük és a közeli OBI-ban le is vágatta Andi míg én szerelgettem.

Az eredetileg itt lévő szekrény ajtó nagyobb volt mint amik átkerültek ide, ezért az új ajtók alá magasabb láb kellett.

sam_4320.JPG

Ajtókat kézzel odafogtuk a helyükre, a zsanéroknak bejelöltem a furatait és már lehetett is a helyükre csavarozni őket. A munkalapot tartó eredeti fém láb kikerült, hiszen most már megtartja a szekrény.

sam_4322.JPG

A polc tartó pöckeinek a lyukai is ki lettek mérve, furva.

sam_4325.JPG

Az ajtók és a polc a helyükön

Szelektív kukáknak vettünk megfelelő szélességű műanyag dobozokat amiknek volt egy kis pereme, ezekhez valami sínt kellett csinálni, így a peremen csúsztatva tudjuk ki be tologatni őket.

sam_4383.JPG

Talán éltakaróként árulták azokat a fémeket amikből a sínek készültek. Megfelelő hosszúságúra lettek vágva és egymás fölé csavarozva sikerült elérni, hogy a doboz ne ugorjon ki a helyéről amikor tologatjuk. Mivel a dobozok nem voltak olyan mélyek mint a rendelkezésre álló hely, ezért a sínek végére ütközők kerültek (sima sarokvasakból), hogy ne lehessen túl mélyre benyomni a tárolókat. A sínek sarkait reszelővel kellett kicsit gömbölyíteni, hogy a gyerekre ne legyen balesetveszélyes, ha esetleg kiszedné a tárolórekeszeket.

sam_4386.JPG

A fehérbe kerül a műanyag, a rózsaszínbe a papír. Mivel üveg szemetünk nagyon minimális szokott keletkezni, így a zöldben egyéb konyhai dolgokat tárolunk.

sam_4805.JPG

Ilyen lett a kis-nagy ajtós új szekrény az átmentett ajtókból. Kár hogy az ajtók nem egyforma nagyok, de ezzel a megoldással szinte nem került semmibe a plusz tárolóhely. Az élfólia hiánya az előző lakótól örökség, majd kerül rá valami hasonló mintájú, mert gyanítom ugyanilyet nem fogunk kapni.

sam_4812.JPG

Az előlap lehetett volna fehér is, de Andi szerint így nincs erőlködés szaga hogy olyannak akarjon látszani, mintha ebbe a szekrénybe való lenne, és legalább összhangban van a tűzhely fém színével. Végül is van benne valami. Az összkép nem 100%-os, de funkcionálisan működik és amúgy is a konyhában vagyunk a legkevesebbet. Ideköltözés után sokáig nem volt tűzhelyünk, ugyanis a gázt lemondtuk hogy ne fizessük az alapdíjat azért, hogy kéthavonta egyszer főzünk, a gáztűzhelyt pedig kiraktuk lomtalanításkor. A helye kb fél évig állt üresen és nagyobb részt azért vettük meg az új tűzhelyet, hogy valami kitöltse a lukat. Azt is mi tettük helyre, faragni kicsit itt is kellett, a főzőlapnak kellett a meglévő lyukat 1 centivel kiszélesíteni.

sam_4810.JPG

Még egy dolog a sok közül amit megcsináltunk a konyhán. A mosogató felett a falból egy kb 15 centi hosszú műanyag kábelcsatorna lógott ki, abból pedig elektromos vezetékek leszigszallagozott véggel. Ide gondolom eredetileg az építők valamit terveztek (világítást talán), de nem lett megcsinálva és az előző lakók, tizenegykét évig ezzel az áram alatt lévő kilógó vezetékkel éltek együtt. A tűzhely bekötéséhez villanyszerelőt kellett hívni, mert a biztosító táblától a sütőig új kábelt kellett behúzni és velük egyúttal kihúzattuk ezt a kábelt a falból. A műanyag cső le lett vágva, a csempén maradt lyukat pedig ezzel a bagollyal fedtük be.

sam_4298.JPG

Az egész műveletre ráment másfél hétvége (nem sikerült egy hétvége alatt megcsinálni az egészet, így egy hétig a konyha nem volt használható). Összességében kb 30 munkaóra ment bele, anyagköltségként pedig a farost lemez, a sínek anyaga, műanyag tárolók, kisebb vízvezeték szerelési anyag költség számolható fel és egy-két újabb szerszám beszerzése volt szükséges, azaz kb harmincezer alatt megúsztuk az egészet. Egy új konyha bútor szebb lett volna, de nem lett volna annyival szebb mint amennyivel többe került volna. Nagyon nem....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr1008280002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2016.01.18. 12:57:24

Legközelebb inkább hívj jómunkásembert. Ez nem lett szép.

meggyes alfonz 2016.01.18. 13:04:17

Rossz helyen vannak a csövek!
A csöveket a gép alatt kellett volna elvinni és akkor nem kell mögötte hely, így nem lógna ki.
Egyébként egy kész helyre beszerelni egy gépet kb. 1,5 óra.

nem_vagyok_dj 2016.01.18. 13:06:45

Az ikeas mosogatogep azert nem jo nem ikeas szekrenybe, mert az ikeas szekreny 60 centi mely, a nem ikeas meg altalaban csak 57. En ikeas szekrenyt vettem, a munkapaot viszont nem talaltam az ikeaban olyat ami tetszik, igy azt gyartatnom kelett mert a standard munkalapok 60 centisek, igy nem logna tul az ikeas szekrenyen.

Éjjeli őr nappal (törölt) 2016.01.18. 13:09:01

Hát, itt keményen megszívattad magad. Mosogatógépnél alul mennek a csövek, és akkor a falig lehet tolni. Felvinni a csöveket komplett butaság. A szomszéd szekrényváz alján érdemes bevinni őket és akko rninc silyen gond, és egy csomó munkát is megspóroltál volna magadnak. Legközelebb érdemes egy kicsit több irodalomkutatást végezni. Pláne a 30 óra fényében. Normálisan beszerelve egy-két óra alatt végezni lehet.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2016.01.18. 13:39:46

Én a konyhabútor átszabásával együtt megcsináltam egy délelőtt.

&roid 2016.01.18. 14:18:56

odáig bírtam, hogy a körkivágót csodaszerszámnak hívtad.... ilyet még egy nő sem mond b+, nemhogy egy - állítólag - férfi...

Amúgy meg Medgar szépen összefoglalta. Ez csúnya lett.

hiirvi piirvi 2016.01.18. 14:24:03

15 éves szamárhátíves konyhabútor, zöld márvány munkalappal, most ez tényleg?
Komplett csere.

nagypapesz 2016.01.18. 14:28:45

Nem is értem, miért kellett a felső kört kivágni, az alsóban bőven elfért volt a 2 cső, ráadásul alul hely is van rá, azért olyan a mosogatógép hátuljának a kialakítása, amilyen.
Mondjuk valszeg én is bénáztam volna vele ennyit - viszont biztosan nem írtam volna róla blogbejegyzést.

A szelektív tároló megoldás viszont teccik.

Burgermeister 2016.01.18. 15:07:23

Ugyes vagy ! Elarulom hogy sok ferfi ennek a tizedere sem kepes. Inkabb hivnak szerelot.

&roid 2016.01.18. 16:04:55

@Burgermeister: miért adod alá a lovat? Elbízza magát és holnap egy 10-es lyuk + tipli + csavar kombóból is 12 képes posztot gyárt...

ludlab 2016.01.18. 16:30:58

Az elsö mosogato lefolyo dugulasnal jössz majd ra arra hogy a mosogatogep kifolyo csövet nem oldalrol hanem felulröl kell bekotmi (magyarul fel kell kötni hogy az iv nagyobb legyen, es feljebb mint a mosogato talca alja), mert igy a dugulas viz vagy elhasznalt viz nem aramolhat vissza a lefolyobol.

Fazakas László 2016.01.18. 17:16:43

Nem tudom, de nem is értem igazán, ez miért akkora ügy?
Amikor mi megvettük a gépet, én szinte egyből odavezettem egy fix, lágyforrasztásos rézcsővel a nyomóági ivóvizet, s megcsináltam hozzá még a szennyvíz elvezetését is - szürke, ragasztható PP csővel - egészen a mosogatóig - majd ott simán bele .....
A mögöttes falba pedig - egy kis fúrás-faragással - rögtön ott volt a villanyórától, és a biztosítékoktól simán áthozott külön 10 amperes de 220-as csatlakozó.
Majd egy évig úgy használtuk - aztán meg jött az ablakcsere, csempecsere, teljes konyhafelújítás, stb. Akkor aztán minden véglegesen falba került.
Sohase volt nálunk ügy , hogy pontosan azért vettük meg, hogy rögtön használjuk.
Barkácsolni pedig - részemről a teljes öröm, mert utána egyből jön - a megérdemelt SÖRÖM!

D2 2016.01.18. 17:19:12

Komolyan? Barkácsblog? Inkább hívjál mestert. Normális asszony kivágna ezzel a szokli megoldással, mint macskát eü-re. Mágneses vagy klipszes tartóig nem terjed gógli barátod?

Balt 2016.01.18. 18:52:54

Nem értem, miért kell lelombozni. 0,5 és 1 milla között biztos meg lehetett volna elegánsabban csinálni, de itt a spóroláson - és indirekte a környezetvédelmen, mert nem megy hulladékba a még teljesen jó bútor - túl az DIY öntevékenység sikerélménye is fontos. Biztos vagy néhány amatőr megoldás, de nem született mindenki műbútorasztalosnak.

Mr. Waszabi 2016.01.18. 19:05:40

Asszony találta ki a látványtervet, mi? Miért nem volt jó egy mezei, gyári dobozos mosogatógép, aminek csak a helyet kellett volna megcsinálni? Azt akkor húzod ki a helyéről, amikor akarod, és nem kell neki lábat se csinálni, meg egyéb műtéti komplikációk se merülnek fel.
A másik amatőrség, a nagyobb, hogy - ha jól látom a képen -, 8 személyes mosogatóval fáradtál ennyit. Tapasztalt ember nem vesz ilyet, csak mert keskenyebb - nem lehet belepakolni rendesen, sokkal kisebb az ár/teljesítmény mutatója. Szóval, 12-15 terítékest kell venni, ha már, mert azt jobban ki tudod használni.
És meg ne haragudj, nem akartam ünneprontó lenni, igazán nem, de ha már hozzá lehet szólni egy címoldalas poszthoz, akkor az igazat muszáj írni. Azért szép lett, nem dolgoztál hiába, ez is igazság :) Gratula:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.18. 19:44:27

valoban a villanytuzhely melle kellett volna berakni
azt nem ertem minek takaroajto?? a mosogatogep ele?

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2016.01.18. 21:14:29

@Mr. Waszabi: már nem emlékszem pontosan hány terítékes, de biztosan kisebb mint nagyobb :) azért lett ez mert nem főzünk és csak 2 és felen vagyunk (2 felnőtt + egy bölcsis). gyakran így is 85%os telítettséggel indítjuk be, mert épp nincs már tányér vagy villa...

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2016.01.18. 21:42:06

@nagypapesz:
@meggyes alfonz:
@Éjjeli őr nappal:
@ludlab:

az utolsó képen (amin a rumli van) látszik, hogy a hátfal alján lévő bemélyedésből jön ki a két cső. ami a képen épp fel van akasztva az egy L alakú műanyag csőből oldal irányba kifutó masszív gumicső, ez miatt teljesen be lehetett volna tolni a gépet falig. a másik cső azonban simán hátra jön ki a gépből. ez egy műanyag cső, kb hasonló mint egy porszívó gégecső, de sokkal ridegebb. nem akartam egyből eltörni oldal irányba, hogy ez is a bemélyedésben fusson ki, ugyanis amikor oldal irányba próbálkoztam vele akkor a műanyag a hajtásra elkezdett fehéredni, mint amikor kezd valami megtörni. ezért próbáltam minél nagyobb ívben kikanyarítani a gép mögül, így indult el felfelé a cső és érkezett be a bekötési pontra úgy ahogy. 1 hónap hijján 1 éve van így használva, eddig nem okozott dugulást (valaki ugye ezt is felvetette, hogy rosszul van bekötve és dugulás lesz). azt mondjuk nem értem hogy ez a cső miért rideg műanyag és nem gumicső mint a másik oldalán.... akkor bátran kihoztam volna oldalt és betolom teljesen falig

plusz sokan felhoztátok a 30 órát, de azért nem csak betoltam az előkészített helyre, hanem a helyén kívül elkészítettem még egy plusz szekrényt, egy szelektív tárolót amit menet közben kellett kitalálni, hogyan legyen, miből valósítható meg. volt segítségem is tartani ezt azt, az ő idejét is beleszámoltam, plusz ebben az időben benne van, hogy legalább 2-3-szor elrohangáltunk OBI-ba, mert kiderült ez kell még, az kell még... ha csak a helyére kellett volna betolni és bekötni a 2 csövet, akkor biztosan ment volna nekem is másfél óra alatt :)

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2016.01.18. 21:44:39

@&roid: tudsz linkelni esetleg valamit amit te csináltál? ami szép és amibe te verted be a faszoddal a szöget mert neked kalapács sem kell?

ludlab 2016.01.18. 22:25:52

1 hónap hijján 1 éve van így használva, eddig nem okozott dugulást (valaki ugye ezt is felvetette, hogy rosszul van bekötve és dugulás lesz).

A bekötes miatt nem lesz dugulas, de ha a mosogatoban vagy az alatta levö csöben/lefolyoban lesz dugulas akkor a felgyulemlett vizet visszakaphatod az alacsonyra szerelt/bekötött csövön keresztul visszafele, ezert fontos hogy a kifolyocsö ivenek legmagasabb pontja a mosogato aljanal vagy annal magasabban legyen, gondolj utana...Par mosogatogepet mar beszereltem es nekem ez mindig egy fontos szempont volt...

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2016.01.18. 22:39:12

@ludlab: köszi az észrevételt, így újra elolvasva az eredeti kommentedet, már látom hogy félreértettem. hétvégén fel is kötöm a csövet

&roid 2016.01.19. 05:52:13

@soma_zoli: nem, nem tudok linkelni. Hol változtatna az én fasszal bevert szögem képe a te rossz megoldásaidon és a nem túl szép végeredményű munkádon? Sehol. És ne légy alpári.

Mr. Waszabi 2016.01.19. 08:41:47

@soma_zoli: jaj, hát úgy könnyű, ha nem főztök :)

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2016.01.19. 21:01:29

@&roid: vissza idézem amit írtál:

"odáig bírtam, hogy a körkivágót csodaszerszámnak hívtad.... ilyet még egy nő sem mond b+, nemhogy egy - állítólag - férfi..."

a b+ szót úgy érted baszd meg? ha igen, akkor lehetnél következetes amikor azt kéred valakitől hogy ne legyen alpári. szóval menj a kurva anyádba fasszopó kis köcsög. idejössz a blogomba, azt mondod puncim van mert a házi barkács szintjén általában használt csavarhúzó, kalapács, fúró mellett nekem a körkivágó már csodaszámba megy (irodai munkásként), baszdmegolsz, aztán meg megsértődsz ha visszaszólnak. végig nem olvasod, vagy nem érted meg amit írok, ár érték arányban (az én értékrendem szerint) nem mutatsz jobbat amit te csináltál. fogok még felrakni ennél szőrnyűbb házibarkács dolgokat is, gyere majd fikázd le azokat is ha neked ez jön be rohadt kis féreg :)

persze ha nem alpári módon kritizálsz majd akkor nem foglak kimoderálni a gecibe (most meg azért nem foglak hogy megmaradjon a nyoma mekkora gyökér vagy)

ja amúgy én a hanna-barbera rajzfilmekből egész felnőttkoromig úgy tudtam, hogy valamibe kört vágni úgy lehet, hogy a lapos végű fűrészt keresztülszúrjuk az anyagon és aztán kezdünk fűrészelni. biztosan ezért nyűgözött le ez a szerszám ennyire

szaporito 2016.01.19. 21:35:38

Komplett konyhacsere, azonnal. Integrálható mosogatógép nem játszott? Ez egy standard ócska bútorlap, kb. 1500Ft egy előlap. Nézni is rossz, a végeredményt is. '82-ben talán elment volna.

&roid 2016.01.20. 03:46:03

@soma_zoli: Zoli neked megjött, vagy valami más nem stimmel? A kötőszóként használt b+ és a faszom meglehetősen alpári emlegetése szerintem két másik dimenzió. A mostani ámokfutásoddal igazoltad is, hogy bejelentett Alpári lakos vagy. Sebaj, te dolgod.

Valószínűleg inkább azon húzhattad fel magad (nem, nem oda), hogy azért a kommentek jelentős része fejét fogó, "mi az isten ez?" típusú és nem véletlenül. Ebben az enyém egyáltalán nem lóg ki a sorból.

Ha kiállsz a világ elé egy teljesítménnyel akkor akkor készülj fel a kritikára, különösen ha az a teljesítmény ilyen. És védd meg magad, de soha, de soha ne használd érvként, hogy "mutass jobbat". Nem kell ahhoz jobbat mutatnom, hogy véleményem legyen. És továbbra se légy alpári.

És, hogy lásd a jóindulatomat: lehet kapni ilyen rettenetes mintájú élfóliát.

Viktor Fulop 2018.04.23. 11:12:25

A felesegednek nem volt egy rohadt collstockja hogy utana ne 4 munkanapod menjen ra arra hogy nem illik oda bele a gep? Tenyleg nem vagyok szaki de mosogatogep vasarlasnal ALAP hogy azzal kezdesz hogy mekkora a hely, majd a meretben megfelelo mosogatogepek kozul valogatsz CSAK. Vagy ti autot is ugy vesztek hogy nem fer be a garazsba de legalabb piros, mert asszonykanak az tetszett?!

soma zoli · http://www.streetlegal.hu 2018.04.24. 18:42:08

@Viktor Fulop: nem volt a mosogatógépnek helye, így ezért nem kellett méricskélni mi fér be, hanem vettünk valamit és annak csináltunk helyet utólag. garázsunk nincs így autóvásárlásnál nem szempont mi fér be...

Marianna Kuruc 2019.10.22. 15:30:09

Én inkább gratulálnék. A konyhámat nem mutatom meg, meg újrahasznosított dolgokból lett összetákolva 12 éve, amikor a házat megvettem. Az ezermester férjem halálra dolgozta magát 52 éves korára, amikor egyedül maradtam. Nem értek semmi ilyenhez, 27 évig mindent a férjem megcsinált, de amúgy se vagyok technikai ember. Nekem ez tetszik, és épp most szeretnék mosogatógépet venni, és agyalok hónapok óta sok mindenen, amibe csak beleszagoltam felújítás témában. Sajnos, nincs más, aki csinálja, nincs aki méricskéljen, mégha nem is pontos, és nincs aki betoligálja a gépet. Addig örüljön minden szaki felesége, amíg ők élnek, mert utána nagyon gáz lesz. Csak mondom. És valóban nincs mindenkinek 1-2 millája ma, hogy az egész bútort csempéstül kidobálja. Speciel nekem se. Szóval nem kéne leszólni. Gazdagéknak a 3. konyhába biztos kell csereberélni, de sokkal több ember él ma itthon a minimumon, vagy inkább alatta. És sokan örülnének egy ilyen "hozzá-nem-értő" férjnek otthon...
süti beállítások módosítása