Csak jómunkás embert ne kelljen hívni, inkább megcsinálom magam...

Saját kezemmel

Saját kezemmel

Játéktároló polcszekrény tervezése és kivitelezése

2015. október 17. - soma zoli

Tóbiás szobájában sok játék tárolására alkalmas helyre van szükség. Mivel a szoba kicsi és a tetőtér miatt ferde az egyik fal, ezért egyedi megoldás kellett.

A hely szűkössége okán egy polcrendszer mellett döntöttünk, amit az ajtó melletti fal beborításával képzeltünk el.

Lemértük a szoba méreteit: szélességet alul, kisebbik és nagyobbik magasságot, illetve a plafon egyenes részét.

 szekrenyterv.jpg

Ezeket a méreteket egy rajzprogramban meghúztam, úgy hogy 1 mm megfelelt 1 pixelnek. Ezután már csak össze kellett kötni a ferde rész két végét és megvolt a szoba méretarányos rajza (kékkel), amibe még méretarányosan bekerült az ajtó (piros), a radiátor (zöld) és a konnektor (feketével, nehogy pont a konnektorba lógjon az egyik polc).

Ezután már szabadon meg lehetett rajzolni, hogy milyen polc elrendezést szeretnénk. Mivel a szabvány bútorlapok 18 mm szélesek, így 18 pixeles csíkokat húzva körvonalazódott a szekrény.

Miután elkészült az elrendezés, kijelöléssel megnéztem, hogy melyik lap hány pixel, azaz milyen hosszú (a szélesség adott volt azáltal, hogy tudtuk a falból mennyire akar kilógni a szekrény). A hosszúságokat feljegyeztem (a rajzon sz: szélesség; m: magasság - de ez igazából nem számít semmit).

A lapszabászat oldalán meg volt adva, hogy egy lap mérete 2750 * 2070 mm, és hogy 20 mm szélezést kell hagyni két oldalon (bármit is jelentsen a szélezés :))

Ezután a kimért hosszúságokból készítettem hosszúság * szélesség méretű téglalapokat, majd ezeket addig tologattam, amíg be nem fértek a (2750-20) * (2070-20) milliméteres táblára.

Fontos volt hogy egy táblára elférjen az egész, mert így csak egy tábla árába került a szekrény. A fennmaradó helyre 209 * 39 mm-es - kékkel jelölt - lapokat raktam be, amik a szekrény legalsó polca alá kerültek talpnak.

(Azért nem 285 széles minden lap, mert alul a szobában körbefutó szegély miatt szükség volt 265 mély lapokra, így a szekrény a padlóról indul, mégis teljesen rá lehet tolni a falra)

lapok.jpg

Az elkészült rajzzal Andi elment a lapszabászatba, ami alapján kivágták a lapokat, illetve élfóliázták a megfelelő helyeken.

Összeszerelés:

Mivel nem akartam túlbonyolítani, így nincsenek csapolások, a lapok egyszerűen össze vannak csavarozva. Csavarozás előtt előfúrtam a lyukat 1 mm-es fúróval plusz a csavar fejének a helyét egy kúpos fúróval alakítottam ki.

sam_4506.JPG

Először az alsó polc, azaz a szekrény talpa lett összerakva. Itt L alakú vasakkal fogattam össze a darabokat, hogy kívülről ne látsszanak a csavarok.

A talpakra öntapadós filc került, hogy könnyebb legyen a szekrény mozgatása, ne karcoljuk a padlót amikor tologatjuk.

Utána felkerült a 971 mm magas - rövidebbik oldalfal - majd lentről felfelé elkezdtük összelegózni a lapokból a megtervezett formát. A harmadik leghosszabb polc helyrerakása után a másik oldali - 2026 mm magas - oldalfalat is rögzítettük és haladtunk tovább felfele.

sam_4510.JPG

Az 1223 mm széles polcot kivehetőre terveztük, ide kerül majd a jövőben a TV. Mivel ezt a polcot nem szorítjuk be a helyére, így 1 milliméterrel kisebbre kellett volna vágatni, hogy könnyedén be lehessen rakni, ki lehessen venni. Ez utólag derült ki, így azt az 1 mm-t smirglivel kellett leszedni a lapból. L vasakkal rögzítettem a polcot, hogy ha Tóbiás felmászik rajta, akkor se tudja magára rántani.

sam_4511.JPG

Már csak a legfelső polc hiányzik, plusz itt még ki van hagyva a TV-nek hely

Ha a jövőben kiszedjük a polcot (és a rögzítőket), akkor a megmaradt lyukakat csavar takaró sapkával tudom majd eltüntetni.

A lapok helyrerakásakor derékszögre és vízmértékre illetve sok türelemre volt szükség azért, hogy az alján induló egy-egy kis eltérés miatt a tetején ne legyen már teljesen rossz, összeszerelhetetlen. A szekrény keskeny (nem lóghatott ki az ablak síkján), de így is stabilan állt. Természetesen mivel magas és nem túl széles, ezért a falhoz egy ponton odarögzítettük. Így elég masszív lett, nem csuklik jobbra-balra és kiállja a Tóbiás mászópróbát is (azaz nem tudja magára borítani).

sam_4523.JPG

A tábla, a kivágás és az élfóliázás összesen 25 ezer volt, kb 2000 Ft-ba kerültek az L vasak és a csavarok, szóval összességében nem volt drága. Plusz belement még kb 12 munkaóra (apuval ketten raktuk össze kb 6 óra alatt)

wp_001628.jpg

Berakva a plusz polc, ami majd kikerül ha lesz TV

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatkezemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr357986141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása